Etiquette & gewoontes
Voordat je op reis gaat naar Indonesië, kan het nuttig zijn om wat meer te weten over de Indonesische etiquette en gewoontes. Hiermee kun je voorkomen dat je onbedoeld mensen kwetst tijdens je reis. Verder kan het je ook helpen om een betere band met de lokale bevolking te krijgen en kun je zelfs een goede indruk maken met enkele aangename gebaren. Net als ieder ander land in de wereld kent Indonesië haar eigen gewoontes en gebruiken, die zeer dierbaar zijn voor het Indonesische volk. Hieronder geven we je een aantal veel voorkomende beleefdheden en gebruiken, waarmee je een goede indruk kunt maken als je ze navolgt.
Mensen groeten
Hoewel handdrukken over het algemeen aanvaardbaar zijn voor zowel mannen als vrouwen, zullen sommige Islamitische vrouwen bij een kennismaking alleen knikken en glimlachen. Een handdruk mag alleen gestart worden door dames. Een andere manier om elkaar te groeten is de Salam, waarbij de man beide handen uitstrekt en deze licht tegen de uitgestrekte handen van zijn vriend houdt en deze vervolgens naar zijn borst brengt, waarmee hij wil zeggen: ‘Ik groet u vanuit mijn hart’. Een bezoeker zou de salam moeten beantwoorden.
Visite
Wil je in Indonesië bij iemand op bezoek gaan, dan wordt het als beleefd beschouwd om eerst een afspraak hiervoor te maken. Onaangekondigde bezoeken worden niet verwacht. Verder dien je altijd je schoenen uit te doen alvorens je iemands huis binnengaat. Verder is het de gewoonte om iets te drinken aan gasten aan te bieden en is het beleefd om deze aan te nemen.
Lichaamstaal
Gebruik altijd je rechterhand tijdens het eten of bij het geven en ontvangen van dingen. Het wordt beschouwd als onbeleefd om de linkerhand hiervoor te gebruiken. Verder dien je niet met je rechter wijsvinger te wijzen naar plaatsen, dingen of personen. Gebruik in plaats daarvan je rechter duim, met je andere vier vingers gesloten.
Tempels en moskeeën
Als je een bezoek brengt aan een tempel of moskee, doe dan altijd je schoenen uit alvorens je naar binnen gaat. Sommige moskeeën bieden gewaden en hoofddoeken voor vrouwelijke bezoekers om hun hoofd te bedekken voordat ze de moskee betreden. Doorgaans is het geen probleem om foto’s te maken op plaatsen van aanbidding, maar vraag wel altijd eerst om toestemming.
Drinken
Aangezien 85 procent van de Indonesische bevolking moslim is, is het drinken van alcohol niet gebruikelijk en is het uitbrengen van een toast dus ook geen gewoonte in Indonesië.
Gewoontes
Indonesische mensen zijn over het algemeen zeer vriendelijk en beleefd en begrijpen dat de Westerse cultuur anders is dan hun eigen cultuur. Wel stellen ze het op prijs dat anderen hun gewoontes respecteren. Ook de religieuze gewoontes moeten worden gerespecteerd, zoals tijdens de Ramadan, wanneer eten, drinken en roken tijdens het daglicht verboden is door de Islamitische cultuur.
Van bezoekers wordt verwacht dat ze zich beleefd gedragen en geen uitingen van genegenheid tonen in het openbaar. Gepaste kleding is belangrijk bij erediensten en vrouwen moeten zich conservatief kleden, met betrekking tot de schouders en benen, vooral in islamitische gebieden. Gezichtsverlies wordt zo veel mogelijk voorkomen in Indonesië en situaties als publieke uitingen van woede, persoonlijke spot en schuld worden als uiterst vulgair en slecht gemanierd beschouwd.
In Jakarta is er een wet die het mensen verbiedt om geld te geven aan bedelaars, straatmuzikanten of onofficiële gidsen, waarmee geprobeerd wordt om orde in de stad te creeëren. Overtreders van deze wet kunnen een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van €4000 krijgen. Gokken is illegaal in Indonesië.
Untuk informasi traveling dalam Bahasa Indonesia kunjungi www.wisatala.com.
Volg ons:
Facebook Twitter Google+ RSS Feed