Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Feestdagen & festivals in Indonesië

De grote verscheidenheid aan verschillende culturen en tradities in het hele land komt ook tot uiting in tal van spannende en interessante evenementen, zowel religieuze als populaire festivals, die worden gehouden gedurende het hele jaar.


Chinees Nieuwjaar, Jakarta

Voorbeelden hiervan zijn de kleurrijke religieuze Hindu Dharma ceremonies die geregeld op Bali worden gehouden, de processies tijdens Sekaten in Yogyakarta, Java, voorafgaand aan de geboortedatum van de profeet Mohammad of het Tabot Festival in Bengkulu, Sumatra, een ceremonie ter herdenking van de rol van Profeet Mohammed’s kleinkinderen, Hasan en Husein in het verspreiden van het geloof.


De Boeddhistische Vaisak ceremonies worden jaarlijks gehouden rond de Borobudur, net als het Chinese Toa Peh Kong festival in Manado. De Feesten voor de Doden worden gehouden in Toraja op het eiland Sulawesi en de Kasada ceremonie wordt jaarlijks gehouden aan het einde van het jaar op de Mt. Bromo in Oost-Java, wat voorouders en de berggoden moet kalmeren.


Verder zijn er nog de spannende gesimuleerde stammenoorlogen in de Wamena vallei van Papua, de stierraces die op het eiland Madura gehouden worden als dankzegging na de oogst en is er het ‘Nyale‘ festival in Lombok, waarbij de zeewormen worden gevangen die hier alleen in de maand februari verschijnen. Tijdens ‘Nyepi‘, het festival van de volledige stilte, worden op het hele eiland alle lichten en geluiden gedurende 24 uur gedimd, met inbegrip van alle vliegtuigen en auto’s. Deze dag geldt als dag van de meditatie en de Balinezen hebben geopperd om van ‘Nyepi’ een internationale traditie te maken die bijdraagt aan het verminderen van de opwarming en vervuiling van de aarde.


Indonesië woont echter niet alleen in het verleden. Op het gebied van muziek wordt er jaarlijks het Java Jazz Festival georganiseerd in Jakarta, waarbij de internationale top en Indonesische jazz muzikanten optreden. Verder beschikt Indonesië ook over enkele populaire rock- en popbands en zangers zoals Nidji, Ungu, Slang, Peter Pan, Rossa, Agnes Monica, Kris Dayanti, Pasha, Ari Lasso en vele anderen.

Januari

Nieuw Jaarsdag (1 januari)

Het begin van het westerse Gregoriaanse nieuwjaar is een nationale feestdag in Indonesië. De lokale naam voor deze dag is Tahun Baru Masehi.

Chinees Nieuwjaar (janurari/februari)

De Chinese Nieuwjaars viering staat in Indonesië bekend als Imlek Day. Sommige delen van het land, zoals Singkawang in Kalimantan, Sukabumi, Semarang, en anderen vieren dit met grootse festiviteiten. Chinees Nieuwjaar is een nationale feestdag in Indonesië.

Februari

Maulid Nabi of de geboorte van de Profeet Mohammed SAW (5 februari)

Maulid Nabi valt in de maand Rabi ‘al-Awwal in de islamitische kalender en herdenkt de verjaardag van de profeet Mohammed.

Maart

Het Nyepi festival, Bali

Dag van de Stilte (Nyepi)

Nyepi viert het Hindoe-Saka Nieuwe Jaar en is één van de belangrijkste religieuze gebeurtenissen voor Balinese Hindoes. Van 6 uur tot 6 uur in de volgende ochtend zal het eiland Bali compleet ondergedompeld zijn in stilte en is er geen verkeer over land, zee of door de lucht toegestaan. Alle lichten zullen worden gedimd en er zullen geen activiteiten zijn op het strand.

April

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag wordt in Indonesië ook wel Heilige vrijdag, Zwarte Friday, of Grote Vrijdag genoemd. De dag wordt waargenomen door de christenen in Indonesië, met name in de Christelijk gedomineerde regio’s zoals, Toba, Manado, Ambon en Flores. Een speciale herdenking van deze religieuze dag kan worden waargenomen bij Larantuka Flores, plaatselijk bekend als Semana Santa.

Mei

Dag van de Arbeid (1 mei)

De Dag van de Arbeid wordt in het grootste deel van de particuliere sector waargenomen als een vrije dag.

Vesak Day

Vesak is een jaarlijkse feestdag die traditioneel gevierd wordt door de Boeddhisten in Indonesië. Het is een Boeddhistische feestdag die het leven en de dood van Gautama Boeddha, de grondlegger van het Boeddhisme herdenkt. Het vertegenwoordigt in feite de geboorte, de verlichting (Nirvana) en overlijden (Parinirwana) van Gautama Boeddha. Er vinden onder andere herdenking-ceremonies plaats bij de Borobudur en de Mendut tempel in Midden-Java.

Hemelvaartsdag

Ook in Indonesië is Hemelvaartsdag een nationale feestdag. Het herdenkt de hemelvaart van Jezus Christus zoals in de Christelijke leer in het Nieuwe Testament te vinden is, 40 dagen na Pasen.

Juni

Isra Mi’raj, de Hemelvaart van de Profeet Mohammed (17 juni)

De Isra en Mi’raj zijn de twee delen van een nachtelijke reis die de Profeet Mohammed, volgens de Islamitische traditie, nam tijdens een avond rond het jaar 621. Herdacht in 27 Rajab volgens de Islamitische kalender, de festiviteiten rond deze dag richten zich vooral op kinderen en jongeren. Kinderen krijgen in een moskee het verhaal van de Isra en Mi’raj te horen.

Dag van de Onafhankelijkheid

Augustus

Onafhankelijkheidsdag (17 augustus)

17 augustus staat bekend als de geboortedag van de Republiek Indonesië, en deze Dag van de Onafhankelijkheid wordt gevierd door het hele land. Er vinden bruisende feesten plaats en ook zijn er officiële plechtigheden in het Merdeka Paleis in Jakarta, uitgevoerd door de president. Meer over Onafhankelijkheidsdag >

Eid ul Fitr

Eid ul-Fitr (of Id-ul-Fitr) is de grootste en belangrijkste Islamitische feestdag die de voltooiing van de Ramadan, de Islamitische vastenmaand viert. ‘Eid’ is het Arabische woord voor ‘feest’ en ‘Fitr’ staat voor ‘het doorbreken van het vasten’, dus deze feestdag staat symbool voor het breken van de vasten periode. Tijdens dit feest trekken veel Indonesiërs uit de grote steden zich terug naar hun families in dorpen op het platteland, vooral op Java en Sumatra.



Oktober

Eid-al-Adha

Eid al-Adha is een feestdag voor de Moslims en staat ook wel bekend als het ‘Offerfeest’. Het herdenkt de bereidheid van Abraham om zijn zoon Ismael te offeren als een daad van gehoorzaamheid aan God. Eid al-Adha valt jaarlijks op de 10e dag van de maand Dhul Hijja van de Islamitische kalender. Deze dag komen ongeveer 70 dagen na het einde van de maand van Ramadan. Op deze dag worden duizenden runderen en geiten geofferd.

November

Islamitisch Nieuw Jaar (Muharram)

Het Islamitische nieuwjaar is een cultureel evenement dat Moslims vieren op de eerste dag van Muharram, de eerste maand van de Islamitische kalender.

December

Kerstmis (25 december)

Hoewel Indonesië een overwegend Islamitisch land is, wordt Kerstmis toch als een nationale feestdag erkend in Indonesië. Christenen in het hele land zullen het vieren en kerkdiensten bijwonen. Kerst wordt normaal gesproken gevierd in de familiekring. In Manado in Noord-Sulawesi wordt meestal een speciale kerstviering georganiseerd.